Knihy Doplnkový tovar Liečenie
Pripravujeme (Knihy) Zľavy 30% a viac Výpredaj od 0,10 EUR

(7300311)

Soška - Ganeša s knihou 8 cm/ zlatá

Vypredané

Soška - Ganeša s knihou 8 cm/ zlatá

Šírka: 60 mm
Výška: 80 mm


Dodávateľ: INDIMEX
Druh tovaru: Soška
Oblasť použitia: Ochrana, Šťastie, Hojnosť, Múdrosť
Vyhotovenie: Umelý-čínsky kameň, Zlatá farba



Pôvodná cena: 3.30 EUR
Naša cena: 2.97 EUR
Zľava: 10.00 %
Ušetríte: 0.33 EUR
Popis doplnkového tovaru:

Ganéša je postava hinduistického božstva so sloňou hlavou na ľudskom tele. Pokladá sa za ochrancu šťastia či boha hojnosti. V hinduistickej tradícii je synom boha Šivu a bohyne Párvatí. Je známy aj ako odstraňovač prekážok.

 

 

Pomáha napríklad vtedy, keď ľudia začínajú podnikať. Tiež je známy ako ochranca na dlhých cestách. Každá časť jeho tela symbolizuje určitý duchovný princíp.

 

Ganéša má veľké uši (schopnosť načúvať) a veľkú hlavu (múdrosť). Slonia hlava a ľudské telo predstavujú najvyššiu múdrosť. Dva kly symbolizujú dvojice protikladov: radosti a bolesti, teplé a studené, deň a noc, česť a potupa...

 

Keď má Ganéša iba jeden kel, znamená to prekonanie všetkej duality. Veľké brucho znamená, že dosiahol dokonalosť a môže využiť všetky svoje skúsenosti. Štyri ruky a prípadne štyri zbrane predstavujú štyri aspekty: myseľ, intelekt, ego a vedomie. Má malé, ostré oči, ktoré vedia skúmať aj tie najmenšie podrobnosti o každom objekte. Tieto oči majú vnútornú schopnosť vidieť Ducha Božieho v každom z nás. Jeho hlava tiež symbolizuje átman, teda to, čo Indovia nazývajú „dušou“. Jeho veľké telo znázorňuje pozemskú existenciu ľudí, ale aj ilúziu, máju. Slonia hlava predstavuje múdrosť. Na hrudi má Óm, čo je najslávnejšia východná mantra aj symbol kozmickej reality.

 

Ganéša má štyri ruky: dve dole a dve zdvihnuté; v zdvihnutej pravej ruke drží bodec, čo mu pomáha pri odstraňovaní prekážok na ceste k oslobodeniu sa, v ľavej ruke zasa drží slučku, pomocou ktorej chytí do pasce každú nepríjemnosť na tejto ceste. V spodných rukách drží hákový kríž, ale aj ruženec, čo naznačuje, že cesta za poznaním by mala byť vytrvalá. (Symbol, neskôr nazvaný „hákový kríž“, bol prevzatý a zneužitý nacistickou ideológiou.) Ganéšovým „vozidlom“ je malá myš: myš predstavuje sebeckosť a svetské túžby, ktoré sú príčinou všetkého nášho utrpenia. Utrpenie je ako myš – žije v tme a kradne; tak aj naše vedomie žije v nevedomosti, závisti, nenávisti, chamtivosti, žiadostivosti... a kradne nám vnútorný pokoj. Ganéša však toto "vozidlo" ovláda a pomáha nám prekonať sebeckosť a nízke pudy.

 

O tom, ako prišiel Ganéša k slonej hlave, existuje veľa príbehov a legiend. Ganéša má 108 mien a 32 foriem. Číslo 108 je považované za jedno z najposvätnejších. Ganéša je uznávaný hinduistami po celom svete. Sú mu zasvätené mnohé chrámy.


Odporučiť priateľom:


Vypredaný produkt:
Zadajte e-mail a budeme Vás informovať o dostupnosti: