(1730)

B kategória
*Cukor, soľ, tuk
Nebezpečná hra s našim zdravím pre väčšie zisky!
Jazyk: slovenský
Vydavateľ: EUGENIKA
Kategória: Zdravie, Zdravý životný štýl, AKCIA - Špeciálna zľava
ISBN: 978-80-8100-414-8
EAN: 9788081004148
Krajina pôvodu: Slovensko
Formát: Brož., 264 strán, 160 x 235
Rok vydania: 2015
Na sklade: 1ks
Pôvodná cena: | 11.20 EUR | ||
Naša cena: | 6.72 EUR | ||
Zľava: | 40.00 % | ||
Ušetríte: | 4.48 EUR |
Môžu preto niesť známky opotrebovania a to:
zažltnutie strán, vyblednutý, opotrebovaný prebal, voľnejšia väzba, ohnuté rohy.
Nejedná sa teda o nové knihy z tlačiarne. Napriek tomu nijak neznehodnocujú obsah kníhy a neobsahujú žiadne výrobné vady, ktoré by bránili v plnohodnotnom "informačnom" zážitku z knihy.
Na knihy nie je možné uplatniť reklamáciu na základe poškodenia – ak by však obsahovali výrobné chyby (chýbajúce - zdvojené strany, opačné všitie a pod.) je možné uplatniť si na ne štandardnú reklamáciu.
Nesmierne zaujímavé rozprávanie o tom, ako funguje potravinársky priemysel. Výrobcovia moderných potravín používajú tri kľúčové prísady: cukor, soľ a tuk. Tie vyvolávajú tú "správnu" chuť. Samozrejme, nie sú zdravé - presnejšie, určite nie v tej miere, v akej sa do určitých produktov pridávajú. Nájdete ich pritom aj v takých výrobkoch, o ktorých by ste to vôbec nepovedali. Ide o to, aby bol výrobok chutný, lacný a NÁVYKOVÝ. Cukor, soľ a tuk totiž spôsobujú závislosť!
Autor – investigatívny novinár ocenený Pulitzerovou cenou – napísal túto knihu na základe veľmi dôkladného výskumu. Nájdete tu úžasné opisy, ako to chodí v laboratóriách na priemyselne spracované potraviny, ako sa vymýšľajú nové pochúťky, ako sa testujú novinky, ako sú organizované supermarkety, a v neposlednom rade, ako funguje reklama na jedlo. Text je bohato spestrený rozhovormi s významnými osobnosťami potravinárskeho priemyslu a rôznymi zaujímavými historkami, ako aj faktografickými či štatistickými údajmi.
Úryvky:
- "Keď sa spotrebitelia snažia chrániť svoje zdravie tým, že začnú piť nízkotučné mlieko, Kongres schváli zákon, ktorý chráni mocný mliekarenský priemysel a ten v tichosti všetok nechcený, nadbytočný tuk pretvorí na syr. Ale nie na hocijaký syr, ktorý sa je ako delikatesa pred večerou alebo po nej, ale na syr, ktorý nám nenápadne vkĺzol do jedla ako chuťovo príťažlivá, nie však nevyhnutná ingrediencia", v podobe skrytého tuku navyše.
- Vládny úradníci robia omnoho viac, než len zakrývajú správy spoločností pred verejnosťou. Tí najväčší vládny strážny psy ani nevyceria zuby, keď príde na nadmernú propagáciu sladkých, extrémne kalorických jedál nie len v televízii ale v celom spektre sociálnych médií, ktoré dnes potravinársky priemysel používa, keď sa snaží vojsť do priazne deťom. Dokonca, vláda má s výrobcami tak prívetivý vzťah, že niektoré z najväčších kúskov priemyslu by bez podpory vlády vôbec neboli možné.
- Daňoví poplatníci financujú približne polovicu z rozpočtu centra na výskum potravín prostredníctvom federálnych grantov. Ďalšiu časť platia veľké spoločnosti ako napríklad Coca-Cola alebo Nestlé. Funguje to tak, že pokiaľ priemysel centrum financuje, získa potom prístup do centra a do ich laboratórií. Získavajú tiež možnosť nahliadnuť ako prvý do výsledkov výskumov, ktoré v centre prebiehajú a to často krát aj tri roky pred tým, ako sa informácie dostanú na verejnosť. Niekedy je ich práca dokonca financovaná prostriedkami zo súdnych sporov medzi štátom a tabakovými výrobkami.
- V roku 2009 vypukla epidémia salmonely v schátranej továrni na arašidy, na ktorú zomrelo osem ľudí a odhadom deväťdesiat tisíc ľudí sa nakazilo. Trvalo dlho, kým som sa dostal na stopu tajnej správy, ktorá odhalila jednu z kľúčových záležitostí: Potravinárske spoločnosti sa spoliehajú na súkromného inšpektora, ktorého továreň platí a ktorý potvrdí bezpečnosť surovín. Správa, ktorú inšpektor napísal len krátko pred vypuknutím epidémie, neobsahovala žiadne viditeľné varovné signály, napríklad krysy alebo zatekajúcu strechu.